
Στην κοινωνία μας, το στρες και η πίεση είναι καταστάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Η πίεση της δουλειάς, οι πολλές ώρες δουλειάς, τα οικονομικά προβλήματα και οι πολλές ευθύνες μέσα στην οικογένεια είναι παράγοντες που επιτείνουν τις νευρωτικές διαταραχές όπως είναι το άγχος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος που βιώνετε στην καθημερινότητά σας, μέσα σε αυτούς τους τρόπους είναι και η τεχνική της χαλάρωσης. Η τεχνική αυτή, μπορεί να γίνει με διαφορετικά σενάρια σε ένα εύρος επιλογών όπως : έλεγχος της αναπνοής, συγκέντρωση στο νοητικό πέρασμα των σημείων του σώματος, νοερή απεικόνιση, έλεγχος της έντασης και της χαλάρωσης με εναλλαγές και με αρκετούς άλλους τρόπους που θα μάθετε εντός της συνεργασίας σας με το θεραπευτή σας.
Στόχος της τεχνικής αυτής είναι η αντιμετώπιση του άγχους και των κρίσεων πανικού καθώς και η επίτευξη της χαλάρωσης και της ισορροπίας στη σκέψη και στο σώμα. Τα πιο βασικά στοιχεία είναι : ο έλεγχος του εαυτού μας, ο έλεγχος των σκέψεων, η αυτογνωσία και ο διαλογισμός.
Άσκηση χαλάρωσης
• Καθίστε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό και αναπαυτικό μέρος.
• Ξεκινήστε παίρνοντας μία βαθιά αναπνοή από τη μύτη και φανταστείτε σαν να φουσκώνετε ένα μπαλόνι στην κοιλιά σας, ώστε να έχουμε τη διαφραγματική αναπνοή, κατόπιν περάστε τον αέρα στο στήθος και εκπνεύστε σα να αδειάζετε το φανταστικό μπαλόνι.
• Επαναλάβετε πέντε φορές την εισπνοή και την εκπνοή και καθόλη τη διάρκεια της άσκησης προσπαθήστε η προσοχή σας να είναι εστιασμένη στην άσκηση σας, μετρώντας από το 1,2,3,4,5 στην εισπνοή και 5,4,3,2,1 στην εκπνοή.
Παραλλαγή άσκησης
• Αντί για την επανάληψη των αναπνοών, τώρα η προσοχή σας θα αρχίσει να στρέφεται ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω στην προσδιορισμό των σημείων του σώματος σας από το κεφάλι στους ώμους τη μέση τα γόνατα έως τα άκρα σας.
Ευεργετικές ιδιότητες άσκησης :
Αντιμετώπιση κρίσεων πανικού και άγχους / επίγνωση αυτοελέγχου / από φόρτιση /ενεργοποίηση θετικής σκέψης και αίσθησης αυτό διαχείρισης άρα και αυτοπεποίθηση ως προς την αντιμετώπιση δύσκολων στιγμών.
Η άσκηση αυτή, δεν αποτελεί ΘΕΡΑΠΕΊΑ και είναι σημαντική η Καθοδήγηση από ψυχοθεραπευτή.
Για λεπτομέρειες και απορίες επικοινωνήστε μαζί μου.
Άννα Τσική
Ψυχολογος / 6948710598