Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθούμε με τη διαταραχή του φάσματος αυτισμού. Μιλάμε για φάσμα καθώς μπορεί να οριοθετείται από τη μια άκρη, όπως το σύνδρομο kanner ως την άλλη όπως το Asperger, αναλόγως την μορφή( ήπια, μέτρια,σοβαρή), υπάρχει διαφορετικότητα στη σοβαρότητα και στα ελλείμματα. ( περιλαμβάνει το σύνδρομο Kanner, Rett, άτυπος αυτισμός, asperger κλπ) .
Ο αυτισμός, αποτελεί μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή διαταραχή που χρειάζεται απαραίτητη φροντίδα και ψυχοεκπαίδευση τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς, λόγω των ιδιαίτερων πλευρών του παιδιού.
Η διαταραχή υφίσταται εφόρου ζωής, και εκφράζεται διαφορετικά στον καθένα, όμως εφόσον ακολουθηθεί ο σωστός δρόμος, η εξέλιξη είναι καλή και το άτομο μαθαίνει να συμβιώνει, να εργάζεται και να επικοινωνεί, μάλιστα κάποιες φορές τα αυτιστικά άτομα είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα.
Πολλές φορές στην αλληλεπίδρασή μου με τους γονείς εν όψει μιας διάγνωσης αυτισμού για το παιδί τους, υπερισχύει θυμός και θλίψη, έπειτα έντρομες σκέψεις , γεμάτες φόβο και άγχος, ένα «γιατί» και ένα «τι θα κάνουμε τώρα». Στο τέλος όμως με την κατάλληλη ενημέρωση και την διαρκή προσπάθεια, οι γονείς μπορούν να προσαρμοστούν, να αποδεχτούν και να στηρίξουν το παιδί τους. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των λειτουργικών του στοιχείων και η εκπαίδευσή του στα δυσλειτουργικά του κομμάτια , έτσι ώστε το παιδί να γίνει ένας λειτουργικός ενήλικας.
Το πρώτο και βασικότερο γεγονός για την θετική πρόγνωση, την καλή εξέλιξη των πραγμάτων, είναι η πρόωρη διάγνωση, έτσι ώστε το παιδί να πλαισιωθεί με τους κατάλληλους θεραπευτές και οι γονείς να εκπαιδευτούν με τεχνικές και τρόπους συσχετισμού με το παιδί τους.
Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται στα 2-3 έτη του παιδιού και η εικόνα περιλαμβάνει μια αλλόκοτη συμπεριφορά όπως κλάμα, κραυγές, επιθετικότητα ή αδιαφορία σε εναλλαγή, κακή βλεμματική επαφή, μη ανταπόκριση στην αγκαλιά και στη φωνή του φροντιστή του, μη ανταπόκριση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, προβλήματα κίνησης, στερεοτυπίες κλπ. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην υπονοούν αυτισμό απλά εφόσον υπάρξουν είναι καλό να τα μεταφέρετε στον παιδίατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά. Δε χρειάζεται πανικός γιατί όπως προαναφέρθηκε μπορεί και να μην πρόκειται για αυτισμό, αλλά στην περίπτωση που είναι, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί ένα τρομερά θετικό βήμα.
Ως προς τη συμπτωματολογία του αυτισμού, περιλαμβάνει:
Η παραπάνω αναφορά, δεν αποτελεί τη διάγνωση, είναι πολύ σημαντική όμως η τυπική ενημέρωση των γονέων ώστε να αντιλαμβάνονται πιθανό πρόβλημα. Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία, κινητοποιηθείτε γρήγορα και ψύχραιμα, ώστε να αναλάβουν οι κατάλληλοι θεραπευτές ( λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοπαιδαγωγικά από παιδοψυχολόγο). Πάντα να έχετε στο μυαλό σας, πώς τα αυτιστικά παιδιά είναι ιδιαίτερα άτομα άλλα θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε ψάχνοντας έναν κώδικα επικοινωνίας μέσα από τον δικό τους τρόπο, η διαφορετικότητα είναι ομορφιά !
Άννα Τσική/ Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, info@annatsikipsychology.gr www.annatsikipsychology.gr