
Η Εξουθένωση αφορά μια κατάσταση υπερβολικής κούρασης που οδηγεί τον καθένα από εμάς σε δυσλειτουργία και σε ψυχοσωματική ασθένεια !
Η επαγγελματική λοιπόν εξουθένωση ή burnout, αφορά την σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική κατάπτωση λόγω υπερεργασίας … Ακούγεται πολύ οικεία κατάσταση στη σύγχρονη απαιτητική ζωή …Πόσοι από εμάς εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες, χωρίς χαλάρωση και ελεύθερο χρόνο ? Πάρα πολλοί, θα ταν η απάντηση.
Έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας «δεν πάει άλλο σε αυτή τη δουλειά» ? , εάν ναι, θα παρατηρήσατε τον εαυτό σας να θυμώνει πιο εύκολα, να είναι μπερδεμένος, να μην έχει δύναμη για τίποτα άλλο, ακόμη και να εγκαταλείπει και την προσωπική του ζωή και εν τέλει να μην είναι παραγωγικός και στην δουλειά του και στην ζωή…
Θα το καταλάβετε από την παραπάνω περιγραφή αλλά και από πολλά άλλα χαρακτηριστικά, όπως διαταραχές στον ύπνο, στην διατροφή , ψυχοσωματικά, άγχος και θλίψη, σαν ένα άδειασμα της «δεξαμενής της δύναμής σας».
Τι επιλογές έχω εάν πάσχω από επαγγελματική εξουθένωση ?

- Σκεφτείτε πώς καταλήγοντας σε κινούμενα «πτώματα» μόνο λειτουργικοί στην εργασία σας δε θα είστε, όσο και να θέλετε την προαγωγή ή την οικονομική ενίσχυση γιατί θα είστε βαριά άρρωστοι σύντομα!
- Φροντίστε να επισκεφτείτε ένα γενικό γιατρό ώστε να πάρετε άδεια και όταν ανακάμψετε σωματικά , συμβουλευτείτε τον ψυχολόγο σας για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου μεταξύ εργασίας και μη αλλά και την αναδόμηση των σκέψεων που έχετε, αυτοαποκαλούμενοι « σκέτη αποτυχία» !
- Όσο ξεκουράζεστε θα σκεφτείτε με ηρεμία τις εναλλακτικές σας , τις πιθανές παρερμηνείες εντός εργασιακών σχέσεων που συνέβαλαν στην ψυχολογική φθορά σας και τους νέους στόχους που καλύτερα να θέσετε.
- Βάλτε στο πρόγραμμά σας την ψυχαγωγία, σαν μικρή επιβράβευση του κόπου σας, για παράδειγμα μία βόλτα ή ένα μικρό ταξίδι.
- Μοιραστείτε τον προβληματισμό σας με ένα άτομο εμπιστοσύνης που συνήθως σας βοηθά στη χαλάρωση.
- Εισάγετε στη ζωή σας την καλή διατροφή και την άθληση.
- Αναθεωρείστε γενικότερα τις προτεραιότητες σας , και βάλτε το «ευ ζην» ως τρόπο λειτουργίας, δηλαδή στοχεύοντας σε ποιότητα ζωής μέσω ελεύθερου χρόνου και όχι υπερεργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου
/Άννα Τσική /Ψυχολόγος